Marmostyl
01 / 0
+48 793 602 960
Świat kamienia

Wady i zalety najpopularniejszych blatów kuchennych – który wybrać i nie żałować?

Planujesz zmianę kuchni? Szukasz blatu kuchennego? Co wybrać — kamień naturalny, czy tańszy blat z laminatu? Remont bez stresu jest możliwy. Sprawdź, które rozwiązanie będzie najlepszym wyborem dla Twojej kuchni.

Blaty w kuchni to nie tylko niezbędny element użytkowy, ale również ozdoba. Konsumenci mają do wyboru szereg rozwiązań. Różnią się one od siebie materiałem wykonania, wytrzymałością, ceną, a także odpornością na zabrudzenia. Co trzeba wiedzieć przed remontem, aby później nie żałować swojej decyzji?

Jakie blaty kuchenne wykorzystuje się najczęściej?

W najczęściej wybierane są następujące rodzaje blatów:

  • płyta wiórowa pokryta laminatem;
  • blat drewniany;
  • kamienie naturalne — granit i marmur.

Każdy z nich posiada unikalną specyfikę, co sprawia, że można optymalnie je dostosować do własnych potrzeb.

Czy tani laminat to zły wybór?

Blaty wykonane z laminatu są najczęstszym wyborem, głównie ze względu na niską cenę. Nie oznacza to jednak, że to zły wybór. Wręcz przeciwnie. Przede wszystkim istnieje na rynku szeroki wybór kolorystyczny. Dobierając odpowiedni laminat, perfekcyjnie można uzyskać imitację blatu drewnianego. Są one solidne i odporne, zarówno na zabrudzenia, jak i uszkodzenia.

Wadą tego zastosowania jest fakt, iż mimo wszystko, jest to materiał sztuczny. Jest to płyta wiórowa pokryta sztucznym laminatem. Niestety, mając kontakt z wodą, może zacząć puchnąć, a także nie zaleca się stawiania bezpośrednio na tym typie blatu gorących przedmiotów, np. naczyń. Decydując się na blat w kształcie litery „L”, należy liczyć się z powstałymi łączeniami.

Droższe blaty drewniane — czy na pewno użyteczne?

Atutem blatów kuchennych wykonanych z drewna jest naturalność materiału. Co więcej, jeżeli w trakcie użytkowania zostanie zarysowany, można go dość łatwo naprawić poprzez zeszlifowanie i następnie potraktowanie lakierobejcą.

Niestety ten typ blatu jest nasiąkliwy i dość łatwo go uszkodzić, a przy tym jest drogi.

Wymagający, lecz piękny kamień naturalny

Kolejną opcją są blaty marmurowe. Jest to kamień naturalny, wytrzymały i odporny na uszkodzenia, a przy tym dostępny w jasnych kolorach, co daje piękny efekt.

Jednak rozwiązanie to ma swoje wady. Nasiąkliwość materiału sprawia, że plamy się nie usuwają, a przy tym cena jest dość wysoka.

Z kolei blat granitowy jest twardszy niż marmur, a ze względu na naturalność, będzie mieć niepowtarzalny wzór i kolor. Niestety, jego zastosowanie wiąże się z dużymi kosztami zarówno materiału, jak i jego obróbki. Jest także zimny w dotyku i wszelkie łączenia poszczególnych elementów będą widoczne.

Jak widać, w kuchni można zastosować różne rodzaje blatu. Szukając opcji dla siebie, warto zapoznać się z wadami i zaletami najpopularniejszych rozwiązań, aby później nie żałować swojej decyzji, co może wiązać się z dodatkowymi, niepotrzebnymi kosztami.

Zapraszamy do kontaktu w celu przedstawienia Państwu propozycji rozwiązań dopasowanych do Waszych potrzeb