Marmostyl
01 / 0
+48 793 602 960
Świat kamienia

Jaki konglomerat będzie najlepszy do kuchni?

Jaki konglomerat będzie najlepszy do kuchni?

Urządzając kuchnię, warto zwracać uwagę na jakość użytych materiałów, aby po roku nie okazało się, że przydałby się kolejny remont lub wymiana poszczególnych elementów, ponieważ materiały okazały się złej jakości. Kuchnia powinna być funkcjonalna, estetyczna, ale również wytrzymała i odporna na intensywną eksploatację. Jednym z materiałów dobrej jakości i wytrzymałym, który można zastosować, w kuchni są konglomeraty.

Co to jest konglomerat?

Konglomerat jest to materiał, który powstaje ze zmielonego kamienia. Do jego wytworzenia najczęściej używa się marmuru, granitu i kwarcu oraz dodaje żywicę poliestrową, która ma połączyć wszystkie elementy. Jest to silne i trwale spoiwo o niezwykłych właściwościach i dużej odporności na temperatury, uszkodzenia. Ponadto bardzo ładnie prezentuje się m.in. w kuchni.

Dostępne konglomeraty?

Wybierając konglomerat do kuchni, wybiera się między konglomeratem kwarcowym, konglomeratem marmurowym, a konglomeratem granitowym, ponieważ dobrze się prezentują i mają cechy, które umożliwiają ich zastosowanie w tym pomieszczeniu.

Konglomerat kwarcowy

Składa się z 90% zmielonego kwarcu w postaci kamieni lub piasku oraz 10% spoiwa łączącego najczęściej żywicy epoksydowej. Na ostateczny wygląd wpływa wiele dodatków, które są stosowane przy jego produkcji, są to np. fragmenty szkła, ceramiki i różne barwniki. Jest to najpopularniejszy rodzaj Konglomeratu. Warto nadmienić, że może się on również składać ze skał mieszanych np. kwarc + granit powstanie wówczas konglomerat kwarcowo-granitowy. Jego właściwości wynikają z połączenia wyżej wymieniowy materiałów. Taki konglomerat będzie cechował się największą wytrzymałością i gładką powierzchnią. Konglomerat kwarcowy m.in. dzięki łączeniom dostępny jest w wielu wariantach kolorystycznych.

Konglomerat marmurowy

Powstaje przez łącznie skał węglanowych w proporcjach 95% materiał i 5% spoiwo łączące w formie żywicy. Czasami ze względu na elementy wizualne dodaje się do niego różne barwniki, które podkreślają jego barwę. Konglomerat marmurowy jest dość miękki oraz podatny na działanie różnych kwasów, zasad i zanieczyszczeń, które przez dłuższy czas mogą pozostawać na jego powierzchni. Jest również bardziej wrażliwy na uszkodzenia i zarysowania niż Konglomerat kwarcowy. Nie zaleca się, aby na nim kroić, czy stawiać gorących rzeczy jak np. świeżo zaparzona herbata.

Konglomerat granitowy

Powstaje z mieszanki skał granitowych oraz spoiwa łączącego w takich samych proporcjach jak  Konglomerat marmurowy – 95% materiał i 5% spoiwo łączące. Do niego również dodawane są czasami barwniki. Jest bardzo wytrzymały i łatwy w utrzymaniu. Z  jego powierzchni łatwo czyści się wszelkie zabrudzenia i zanieczyszczenia. Oprócz tego nie chłonie zapachów i cechuje go duża odporność na wilgoć.

Jaki konglomerat wybrać do kuchni?

To zależy przede wszystkim od potrzeb i walorów wizualnych. Każdy może wybrać inny konglomerat. Jednak biorąc pod uwagę wszystkie cechy, lepszym wyborem wydaje się Konglomerat kwarcowy i on jest bardziej polecany do kuchni. Jest bardziej wytrzymały, dostępny w większej ilości barw, wykazuje większą odporność na temperatury, uszkodzenia, zanieczyszczenia, wilgoć i różne substancje. W kuchni przede wszystkim się gotuje, więc zbrudzenia, zanieczyszczenia, wysokie temperatury i inne zjawiska będą często występować, a z nimi znacznie lepiej poradzi sobie konglomerat kwarcowy niż konglomerat marmurowy. W dodatku jest dostępny w wielu kolorach oraz odcieniach i samo to już może wpływać na wybór ludzi, nawet nie znając jego cech.   

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *